Интервю на Маурисио Боско (Администратор на Fifamanager.it) с Жералд Кьолер (Гейм-дизайнер в Bright Future Gmbh) (03.06.2009 г.)

Здравей Жералд,
Всички европейски лиги завършиха, а твоят любим Щутгард достигна до квалификациите на Шампионската лига, но феновете на FIFA Manager, независимо, че сезон 2008/2009 приключи, вече с нетърпение очакват и се питат за предстоящата част от серията.

– Това беше страхотен сезон и като фен на Щутгард се вълнувам много кой ще привлечем през следващите седмици. Ако привлечем Александър Хлеб ще бъде просто фантастично. Но сега с удоволствие ще отговоря на въпросите ви.

– Добре.. Нека започнем с един лесен въпрос.. Кажи ни нещо за FIFA Manager 10, нещо за екипа ви, твоите чувства, всичко, какво се надявате и какви са ви целите в FM10?
– FIFA Manager се прави от същия екип, който прави и миналата версия. Ние сме около 25 човека плюс всички хора по света, които ни помагат. Аз се надявам FM10 да е най-добрата от поредицата и просто феновете да се влюбят в нея. Ще има много изненади тази година, но е твърде рано да ги обявим. В блога се фокусирам върху малки детайли и допълнения, докато в същото време се добвят много нови, големи подобрения.

– Интересно. Нека анализираме 3D мача. Ще развиете ли миналогодишния 3D енджин или ще бъде сменен изцяло?
– Преправихме всички тактически постройки в играта. Плюс това има много нови камери и хайлайт режим, които също са огромни крачки напред. Другите подобрения остават тайна.

– Много играчи се оплакваха от качеството на 3D терена, а някои дори неможеха да играят 3D с някой видове видео карти. Как смятате да разрешите проблема?
– Тези случаи са изключително рядки. Говорим за много малък брой хора, но дори един човек е много за нас. По тази причина, погледнахме на това сериозно и добавихме опция за опростен терен без никакви текстури за сенки. Със сигурност 3D мача ще работи. Допълнително премахнахме и проблема с прекалено светлия терен, за който някой потребители ни сигнализираха. Това беше бъг на някой видео карти.

– Какво ще ми кажеш за отборната тактика и индивидуални задачи, и планувате ли някакви подобрения в тази област?

– В момента не мога да ви дам никакви подробности около това. Просто не е завършено още. Но както вече споменах, преработихме всички тактики в играта. Но ще ви кажа за една нова опция: ще преместим шутовете от разстояние от отборната тактика в индивидуалните задачи. Това бе нещото, което много потребители слагаха на първо място в списъка с тактически подобрения.

– Ще бъда малко „нахален“… дай ни малко информация за голям проект, който не е споменаван в блога ви!!!
– Голяма добавка, която не е спомената в блога и мога да ви кажа е подвикванията на треньорите. Мога да го направя, защото основната вина това да се случи е твоя. В Петък първата стъпка бе направена (мениджъра вика „Clear the ball!“).

Коментар за читателите: Моурисио от много години настояваше, че тази опция трябва да бъде върната. Получавах по няколко e-mail-а от него всяка година и накрая му обещах да я върнем в тази версия.

– Кажи ни нещо за едитора, най-вече дали е решен проблема с несъответствието между игровия стил и позицията на генерирания играч, по-специално в юношески отбор.
– Да, поправено е. Добавихме проверки в едитора за съществуващата база от данни и в системата за генериране на играчи в едитора и в играта.

– Бъгове! Бяха ли оправени тези от FIFA Manager 09? По-специално тези от едитора и от редактора на стадиони?
– Мисля, че след ъпдейтите играта е в много добър вид. Разбира се, винаги има някой бъгове, но това е просто защото е много голяма. Има няколко милиона реда с кодове, това е една от най-големите на пазара. А и не можем да поправим някой бъгове, след като сме пуснали играта, защото ще се развалят записаните игри. Но да поговорим в детайли – тази година на едитора се обръща много внимание, не само относно няколкото бъга. Това ще е голяма стъпка за фен-сайтовете, защото ще направи живота ви много по-лесен. Сега например, има много тестове, които намират бъгове в базата от данни много бързо и лесно. Също така, всички снимки ще бъдат показвани и в едитора. За редактора на стадиони ще дойдем в Италия, за да се срещнем с експерт, който ще ни помогне да направим всичко както трябва този път.

– Много потребители питат дали ще могат да си купят цялата игра в датата на излизане или ще трябва да чакат за един или повече официални пачове?
– Направихме много малки неща, за да подобрим цялостното качество на играта. Има специален тестър за добавените снимки, също така и увеличихме броя на хората, които ще тестват Бетата на играта и поканихме много хора от чужбина. Направихме обстоен анализ на миналогодоишната игра и прегледахме всички форуми за сигнализирани бъгове. Решихме да не слагаме нови добавки след излизането на играта. Ъпдейте ще бъдат изцяло фокусирани върху фиксирането на бъгове. Това няма да помогне на тазгодишната версия, но ще сме сигурни, че развитието на следващата ще започне с проблеми, които са ни ясни.

– Недискретен въпрос – колко ще ни струва да си осигурим копие на FIFA Manager 10?
– Не мога да ви отговоря, защото в цената трябва да се включат много неща, за които аз не знам. Имаме екип от 25 човека, които работят през цялото време по проекта, така че ако умножите годишната заплата на софтуерен инжинер по 25 ще имате някаква представа. Но има много други неща за обсъждане, а по-специално лицензите. Клубовете, играчи, снимки, музики, стадиони и т.н. Нищо не е безплатно. Дори скандиранията на публиката, пееща проста мелодийка. Не забравяйте, че има и много други хора, виновни за реализирането на играта като легализационния отдел, отдела за снимки на футболисти, външни редактори, QA и местните клубове, и т.н. Някой известен беше казал: „Похарчи милиони там и там и скоро ще се натрупат много пари.“, това важи изцяло и за FIFA Manager.

– Колко важни са предложенията от феновете и фен-сайтовете в развитието на играта?
– Игрите с футболен мениджмънт са малко като последни динозаври в гейм индустрията. Много еднакви видове игри изчезват и само страстните почитатели и фенове могат да ги запазят живи. Без тази страст от феновете и фен-сайтовете, малка, низша игра не би оцеляла. Не трябва да забравяте, че има само два големи пазара (германският и британският), които наистина харесват такъв тип игри. Във всички други страни играещите хора са малко и в големи страни (като САЩ) футболните мениджмънт почти не се продават. Но да се върнем на въпроса ви – тази година взехме хиляди идеи от форума, за да направим играта по-добра. Във форума ни можете да видите, че сме в пряк контакт с потребителите и използваме впечатленията и идеите им, за да подобрим играта.

– Многокоментиращ се въпрос във форума на Fifamanager.it: Ще бъде ли върнат Football-Fusion?
– Не, за сега не се планира. Може би ще изисква FIFA и FIFA Manager да ползват един и същ 3D енджин.

– Ще ни кажеш ли нещо за режима Player-Manager?
– Направихме някои приспособявания, по-специално с камерате (вече има камера, която ще следи само контролирания от вас играч). Но на това не бе обърнато особено внимание, FIFA Manager е най-вече мениджмънт игра.

– Съгласен съм. Текстовия режим, най-добрите моменти и 3D мача ще бъдат свързани с уникален енджин. Какво ще видим във FM10, що се отнася до това свързване на тези режими?
– Не използваме еднакъв енджин, но ще използваме някои части от текстовия енджин в Хайлайт режима. Това ще направи текстовия коментар много по-добър. В Хайлайт режима също ще имаме и 2D изглед.

– Искам да ти кажа, че сме ти изключително благодарни за възможността да те интервюирам и ще те чакаме отново да коментираш вече първите скрийншотове.
– За мен ще бъде удоволствие. Скрийншотите не са много далеч. Тази година ще започнем с много добра селекция.

Превод от DoMiNaToR

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

BFL FIFA Manager 2011
BFL FIFA Manager 2011
FIFA Manager 2011
FIFA Manager 2011
Анкети

С кой отбор ще играете?

Виж резултатите

Loading ... Loading ...